Verpleegkundigen betrekken bij het calamiteitenbeleid

Verpleegkundigen onderzoeken

Verpleegkundigen betrekken bij het calamiteitenbeleid

Verpleegkundigen kunnen, net als artsen, te maken krijgen met een calamiteit. Hun betrokkenheid bij de totstandkoming en de uitvoering van het calamiteitenbeleid is echter klein, terwijl hun inbreng bijzonder waardevol kan zijn. Zij kunnen ervoor zorgen dat aanbevelingen die volgen uit calamiteitenonderzoeken passen bij de praktijk. En dat die aanbevelingen vervolgens hun weg vinden naar de werkvloer, iets wat nu nog lastig blijkt. Verder zijn er ook nog beleidsmatige en sociale redenen om deze beroepsgroep meer te betrekken.

Samen met Marjan Comello,Maureen Elshof en Gerjan Heuver schreef ik een stuk over de rol van verpleegkundigen bij ziekenhuiscalamiteiten; een belangrijk onderwerp dat meer aandacht verdient. Het artikel is gepubliceerd in TvZ, het tijdschrift voor verpleegkundigen.

Gerjan Heuver is lid van de Raad van Bestuur van Gelre Ziekenhuizen. Samen hebben wij meerdere artikelen over calamiteitenbeleid gepubliceerd.  Marjan Comello en Maureen Elshof vervullen in diezelfde Gelre ziekenhuizen de rol van verpleegkundig expert patiëntveiligheid. Deze innovatieve functie is in het leven geroepen om de beroepsgroep nadrukkelijker bij het calamiteitenbeleid en de uitvoering ervan te betrekken.

De pdf van het artikel is hier te vinden

Dit artikel is met toestemming van de redactie overgenomen uit TvZ Tijdschrift voor verpleegkundigen 2017, nr. 4.