
Tien keer een onderzoekende blik
Iedereen die werkt in de publieke sector zou zo af en toe met een onderzoekende blik naar het eigen werkveld moeten kijken. We maakten een plaat met tien verschillende blikken.

2020-2021 Een terug- en vooruitkijkboekje
Een cadeautje van het Inzichtenlab.

Video voor Toezichtfestival
Een video voor het Toezichtfestival over een onderzoek het zelf project met inspecteurs.

Wat heeft de Rechtspraak aan feedback?
Klachten, spiegelgesprekken, visitaties, online enquêtes en collegiale feedbacksessies. In dit artikel reflecteren we op het fenomeen van feedback binnen de Rechtspraak.

Tien excuses die écht luisteren in de publieke sector verhinderen
Deze tien redenen om niet te hoeven luisteren horen we te vaak.

Zo kom je af van je n=1-complex
Met deze vragen kun je 'een n=1 verhaal' wel op waarde schatten.

Aandacht voor wat werkt – de tussenstand
In 'Aandacht voor wat werkt' reflecteren we samen met inspecteurs op vragen die bij henzelf leven over hun werk en de effecten van toezicht.

Taalkracht
‘Wil je de wereld veranderen, begin dan bij de taal.’
‘De grenzen van mijn taal betekenen de grenzen van mijn wereld.’ – Ludwig Wittgenstein
Woorden scheppen werkelijkheid. Onze taal is ons denken, ons handelen. In deze tijd…

Evalueren om te leren
Hoe richt je een beleidsevaluatie zo in dat het evalueren bijdraagt aan het leren?

Inspecteur Karin ging in gesprek met een ondertoezichtstaande
Inspecteur Karin Baselmans wilde graag in gesprek met een ondertoezichtstaande die haar meer inzicht zou kunnen geven in het effect van het Brzo toezicht vanuit dat perspectief.

Een krantje over onderzoekende inspecteurs
We maakten een krantje om te laten zien wat de onderzoekende inspecteurs uit 'Aandacht voor wat werkt' zoal hebben gedaan en tot welke inzichten ze komen.

Samenwerking Yvonne van der Vlugt en Manja Bomhoff
De samenwerking van Yvonne van der Vlugt en Manja Bomhoff biedt publieke organisaties aanvullende expertises en een duidelijke visie op onderzoek.

Wat bedoel jij met effect?
Het valt ons op dat er nog wel eens langs elkaar heen wordt gepraat wanneer het in een organisatie gaat om effect. Terwijl, in effectonderzoek is het allereerst belangrijk dat je met elkaar duidelijkheid hebt over waarom je het eigenlijk over effect wil hebben. Pas daarna kun je zinnig gaan nadenken over hoe dat er dan uit zou moeten komen te zien. We maakten een praatkaart.

“We zaten daar echt als professionals met een vraag die ons bezighoudt”
Wat is voor jou als professional een belangrijke vraag?
Dat wij het belang zien van onderzoekende professionals is evident. Onze 'Onderzoek het zelf' aanpak is een heel bewuste keuze. Professionals met een vraag verdienen analytische aandacht.…

Onderzoek dat past bij de publieke sector, een andere kijk
Er is een dominant beeld van wat onderzoek is. Zonder dat je het helemaal door hebt, kan dit op allerlei manieren beïnvloeden hoe we kijken naar wie het voor het zeggen heeft. Wanneer. En waarom. Het soort onderzoek dat we hier doen is anders. We leggen uit waarom.

Maatwerk in het onderzoeken van effect
Als je met elkaar een goed gesprek wil voeren over effect kan het zoeken zijn naar de insteek. Daarvoor is maatwerk nodig, anders loop je het risico dat je langs elkaar heen praat.

“Het is zó druk, er is geen ruimte om na te denken”
Valt het u ook op? Te veel (publieke) professionals bezwijken (bijna) onder de werkdruk. De afgelopen weken sprak ik iedere dag wel iemand die aangaf dat de druk niet te doen was. (Inspecteurs, een verpleegkundige, een gemeenteambtenaar, onderwijzers, etc.)

Klachtbehandeling bij Defensie – een evaluatie
Een evaluatie van de klachtbehandeling bij Defensie. Met een focus op de factoren die de ervaringen van betrokkenen positief of negatief beïnvloeden.

Tien gouden regels voor onderzoekende professionals
Onderzoekende professionals. We hebben het er wel steeds over, maar hoe doe je dat nou eigenlijk: onderzoekend naar je eigen werk voor de publieke sector kijken?

In gesprek met ondertoezichtstaanden tijdens een handhaving congres
Tijdens het VNG/ GGD GHOR congres ging Manja Bomhoff in gesprek met ondertoezichtstaanden voor een publiek van inspecteurs en handhavers.

Welk perspectief kies jij?
Inspecteurs blijken vanuit verschillende perspectieven te kunnen denken en handelen. In deze blog reflecteren we op die perspectieven en wat die betekenen voor de invulling van het werk.

Van ervaring naar impact
Vragen stellen over impact is van essentieel belang voor iedereen in de publieke sector. Daarvoor hoef je je niet te beperken tot officiele effectmetingen.

Inspecteurs in gesprek met ondertoezichtstaanden
Inspecteurs voeren vaak gesprekken in het kader van hun toezichtstaak. Kun je daarnaast ook met ondertoezichtstaanden in gesprek gaan over het toezicht?

Inspecteurs aan het woord
Het is belangrijk om inspecteurs wat vaker aan het woord te laten over hun vak. Het helpt het toezicht verder te versterken.

Bestuurders moeten beter luisteren. Niet cliëntenraden.
Een nieuwe medezeggenschapswet in de zorg
Met wie spreekt u het liefst over uw belevenissen in een bepaalde zorginstelling in de hoop dat de organisatie er wat aan heeft? Met een groep betrokken en goed geïnformeerde vrijwilligers?…

Leren door te waarderen
Waarderend leren neemt dat wat goed gaat als uitgangspunt om te analyseren, verder uit te bouwen en te versterken.
Het vergt wel durf, veel proberen en vriendelijke zelfreflectie om in de praktijk ook echt beter te kunnen worden.

Calamiteiten in ziekenhuizen
Om te kunnen begrijpen wat er in een ziekenhuis gebeurt bij een (mogelijke) calamiteit is inzicht in het perspectief van de direct betrokken zorgverleners en bestuurders essentieel.

Klachten en innovatie
Klachten bieden uitstekende kansen voor innovatie. Door het stellen van vragen en het richten op de toekomst.

Leren van klachten gaat niet vanzelf
Het leren van klachten blijft in publieke organisaties nog onderbelicht. Terwijl het vaak de belangrijkste wens van klagers is. Leren van klachten gaat niet vanzelf.

Zo leer je meer van klachten
Leren van klachten is geen eenduidig doel. Er is variatie in klagers en hun klachten en er is variatie in leren en de vormen waarin dat kan. Met de inzet van verschillende leerstrategieën valt er optimaal te profiteren van de inzichten die klachten kunnen bieden.

Veldwerk voor ambtenaren: een idee in het FD
Veldwerk
De noodzaak om met burgers in gesprek te gaan en van hen te leren spreekt voor zich. Beleid kan niet zonder inzicht in de mensen om wie het gaat. In het contact tussen overheid en burgers zijn het juridische en het ‘meten is weten’…

Op zoek naar de gouden klacht
Van iedere klacht valt wel iets te leren. Maar niet alle lessen zijn even breed te trekken, even urgent of even belangrijk om groots te delen.
De klachtenfunctionaris moet op zoek gaan naar de meest leerzame klachten: voor de organisatie of voor een afdeling. Klachten die aansluiten bij een al eerder bepaald speerpunt. Klachten die op een duidelijke wijze illustreren hoe een patiënt iets anders ervaart, of hoe een proces kan overkomen. Een klacht die exemplarisch is voor veel meer geuite ongenoegens, of juist een klacht die iets aankaart waar niemand ooit nog aan gedacht had.

Verpleegkundigen betrekken bij het calamiteitenbeleid
Verpleegkundigen kunnen, net als artsen, te maken krijgen met een calamiteit. Hun betrokkenheid bij de totstandkoming en de uitvoering van het calamiteitenbeleid is echter klein, terwijl hun inbreng bijzonder waardevol kan zijn.

Zorgen over Big Data
Zorgen over Big Data
Van bestuurder tot beleidsmaker in de gezondheidszorg, iedereen lijkt het er over eens: big data heeft de toekomst. Er wordt hardop gedroomd: Effecten van interventies direct in kaart! Verloop van epidemieën direct inzichtelijk!…

Publicatie ‘Inspecteurs over hun vak’
'Inspecteurs over hun vak' is het verslag van kwalitatief onderzoek naar hoe inspecteurs hun vak ervaren. Uitgevoerd in opdracht van Bureau Inspectieraad

Persoonlijke en maatschappelijke risico’s
Risico's
Een jaar geleden gaf ik mijn baan op om te kunnen beginnen als zelfstandig onderzoeker en adviseur. Sommigen noemden dat een moedige stap. Anderen vertrouwden me toe dat ze zoiets ook wel eens hadden overwogen, maar niet hadden gedurfd.
Natuurlijk…

Daarom klagen verpleeghuisbewoners zo weinig. Gaat de Wkkgz hen helpen?
Daarom klagen verpleeghuisbewoners zo weinig.
Bewoners in verzorg- en verpleeghuizen klagen relatief weinig. Althans, er worden weinig klachten geregistreerd. Bij het NIVEL deden wij in opdracht van het Ministerie van VWS in 2013 onderzoek…

“Stop de grenzeloze verzameldrift van nutteloze data”
'Nederland lijdt aan protocolitis' stond deze week in de Volkskrant. De quote is opgetekend uit de mond van Wouter van den Berg van de VPH (de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen). Huisartsen in Nederland waarschuwen steeds vaker tegen allerlei…

Continue roep om transparantie (Volkskrant)
Het Volkskrant-onderzoek naar de risicoprofielen van kinderopvang is te kort door de bocht, stelt Manja Bomhoff van Het Inzichtenlab.

Met deze zeven stappen komt u van informatie tot inzicht
De behoefte aan inzicht dient zorgvuldig te worden bepaald. Te vaak stellen onderzoeksprojecten teleur omdat de onderzoeksvraag niet de werkelijke vraag blijkt te zijn. Dat voorkomen vergt goed luisteren, doorvragen en bijsturen. Deze zeven stappen helpen daarbij.

Aan deze zwarte lijst heeft niemand iets
Dat wij nu de namen weten van de 82 instellingen die de Inspectie intensiever heeft gevolgd, dient geen enkel doel.
Manja Bomhoff en onderzoeker Inzichtenlab
12 juli 2016, 2:00
Een bewoonster met verpleegsters op locatie de Meente, onderdeel…
Tien keer een onderzoekende blik
2020-2021 Een terug- en vooruitkijkboekje
Video voor Toezichtfestival
Wat heeft de Rechtspraak aan feedback?
Tien excuses die écht luisteren in de publieke sector verhinderen
Zo kom je af van je n=1-complex
Aandacht voor wat werkt – de tussenstand
Taalkracht
Evalueren om te leren
Inspecteur Karin ging in gesprek met een ondertoezichtstaande
Een krantje over onderzoekende inspecteurs
Samenwerking Yvonne van der Vlugt en Manja Bomhoff
Wat bedoel jij met effect?
“We zaten daar echt als professionals met een vraag die ons bezighoudt”
Onderzoek dat past bij de publieke sector, een andere kijk
Maatwerk in het onderzoeken van effect
“Het is zó druk, er is geen ruimte om na te denken”
Klachtbehandeling bij Defensie – een evaluatie
Tien gouden regels voor onderzoekende professionals
In gesprek met ondertoezichtstaanden tijdens een handhaving congres
Welk perspectief kies jij?
Van ervaring naar impact
Inspecteurs in gesprek met ondertoezichtstaanden
Inspecteurs aan het woord
Bestuurders moeten beter luisteren. Niet cliëntenraden.
Leren door te waarderen
Calamiteiten in ziekenhuizen
Klachten en innovatie
Leren van klachten gaat niet vanzelf
Zo leer je meer van klachten
Veldwerk voor ambtenaren: een idee in het FD
Op zoek naar de gouden klacht
Verpleegkundigen betrekken bij het calamiteitenbeleid
Zorgen over Big Data
Publicatie ‘Inspecteurs over hun vak’
Persoonlijke en maatschappelijke risico’s
Daarom klagen verpleeghuisbewoners zo weinig. Gaat de Wkkgz hen helpen?
“Stop de grenzeloze verzameldrift van nutteloze data”
Continue roep om transparantie (Volkskrant)
Met deze zeven stappen komt u van informatie tot inzicht
Aan deze zwarte lijst heeft niemand iets