Inschrijving voor 'Aandacht voor wat werkt'
Geïnteresseerd in analytische reflectie van (je eigen) inspectiewerk?

Inspecteurs van de verschillende rijksinspecties kunnen nu in een gemengde groep deelnemen aan het actieonderzoek ‘Aandacht voor wat werkt’. Zij nemen hun eigen werk als onderwerp van onderzoek en doen, onder begeleiding van het Inzichtenlab, actieonderzoek naar wat werkt. Gezamenlijk zoeken we naar manieren om anders te gaan kijken naar effecten van inspectiewerk. Het project wordt mogelijk gemaakt door de Inspectieraad.

Hoe? In circa 6 sessies wordt gewerkt aan een gezamenlijk actieonderzoek waarin de mogelijke effecten van het eigen inspectiewerk centraal staan.

Met welke vragen gaan we aan de slag?

Op welke momenten in je werk heb je het idee dat het écht impact heeft wat je doet? Dat het werk er toe doet en dat het werkt? Dat de ondertoezichtstaande of de mensen die met hen te maken hebben, (op den duur) beter worden van jouw inzet als inspecteur?

Het is belangrijk om met elkaar voldoende stil te staan bij dit soort momenten en uit te zoeken welke keuzes je waarom hebt gemaakt en waar die veronderstelde effecten hem precies in zitten. Ook als die lastiger meetbaar of controleerbaar zijn, zijn ze namelijk niet minder waardevol. Het nadenken over dit soort vragen en inzicht te krijgen in de achterliggende afwegingen van jou en van jouw collega-inspecteur kan helpen om het werk (nog) beter te doen.

Aanbod: Met een groep van geïnteresseerde collega-inspecteurs van verschillende rijksinspecties ga je in gesprek over je werk. Samen gaan we op zoek naar de waarde ervan en hoe dit in kaart te brengen. Je krijgt vragen gesteld die je wellicht op een andere manier naar je werk laten kijken. Omdat jouw werk centraal staat kun je veel invloed uitoefenen op waar het vooral over moet gaan.

Inspecteurs over hun vak

Aanleiding en achtergrond: Dit actieonderzoek is een vervolg op het onderzoek ‘Inspecteurs over hun vak’, waarbij ook de ervaringen van inspecteurs centraal stonden. Zie  https://www.rijksinspecties.nl/publicaties/publicaties/2017/07/05/inspecteurs-over-hun-vak

Hoeveel tijd kost me dit en wat heb ik er aan? De losse sessies zijn steeds 2 uur en vinden plaats in Utrecht. Tussentijds wordt van je verwacht dat je de met elkaar ontwikkelde opdrachten of missies ook daadwerkelijk uitvoert. Je hebt dus invloed op de hoeveelheid voorbereidingstijd. We beginnen begin 2020 en ronden in het najaar af.

Ben je geïnteresseerd? Laat je leidinggevende weten dat je geïnteresseerd bent en stuur dan jouw motivatie naar inspecteurs@hetinzichtenlab.nl